Nainen ja puna-apilapelto. Suomalainen puna-apila on hyvä kasviestrogeenien lähde, kertoo lääkäri Raisa Mäkäräinen. Hän on kehittänyt naisen häpyalueen limakalvoja kosteuttavan Vaicute-voiteen.

Suomalaisessa puna-apilassa on ytyä - häpyalueen Vaicute-voiteen pääraaka-aine sisältää runsaasti kasviestrogeenejä

Suomalaisista kasveista puna-apilaa on pidetty parhaana kasviestrogeenien lähteenä. Käsitys saa vahvistusta tuoreista tutkimustuloksista, joiden mukaan kasviestrogeenejä on kotimaisessa puna-apilassa runsaasti. Oulun yliopiston Mittaustekniikan yksikön (MITY) analyysi osoittaa myös, että erot eri kasvupaikkojen välillä ovat vähäiset.

Tutkimuksen tilasi Raisan Terveyspirtti, joka on kehittänyt naisen häpyalueen limakalvoja kosteuttavan Vaicute-luonnontuotevoiteen. Voiteen valmistuksessa on käytetty sekä kainuulaista että satakuntalaista puna-apilaa.

”Halusimme tietää, onko puna-apilan kasvupaikalla vaikutusta kasviestrogeenien pitoisuuteen. Tutkimustulokset osoittavat, ettei ole. Suomalaisessa puna-apilassa on siis ytyä, kasvaapa se pohjoisessa tai etelässä”, sanoo Vaicute-voiteen kehittäjä ja Raisan Terveyspirtin perustaja, lääkäri Raisa Mäkäräinen Kajaanista.

Nykyisin Raisan Terveyspirtti käyttää Vaicute-voiteessa kainuulaista puna-apilaa, joka kasvaa luomutilalla 10 kilometrin päässä Raisan Terveyspirtin tuotantotilasta.

Kasviestrogeenien pitoisuudet analysoitiin neljästä puna-apilalajikkeesta. Kaikista monivuotisista lajikkeista löytyi runsaasti daitseiiniä, mutta yksivuotinen veriapila on muilta kasviestrogeenipitoisuuksiltaan köyhempi. Sen sijaan muut analysoidut lajikkeet Yngve, Altaswede ja Gandalff sisältävät kaikkia neljää kasviestrogeeniä eli daitseiinin lisäksi myös genisteiiniä, biokaniini A:ta ja formononetiinia.

”Oli tärkeää saada varmuus siitä, että puna-apila, joka on häpyalueen limakalvoille kehitetyn Vaicute-voiteemme pääraaka-aine, sisältää runsaasti kasviestrogeenejä", Raisa Mäkäräinen sanoo.

Tutkimustulokset rohkaisevat selvittämään, miten kasviestrogeenejä saataisiin entistäkin tehokkaammin hyödynnetyiksi naisen hyvinvoinnin tukemisessa.

Raisan Terveyspirtti kehittää myös sisäisesti nautittavia puna-apilatuotteita, joista ensimmäinen on puna-apilatee tuotenimellä VaicuTee.

Mäkäräisen mukaan puna-apila on Ruotsissa ollut jo pitkään merkittävä osa vaihdevuosien ei-lääkkeellistä hoitoa. "Suomessa ollaan vasta nyt kunnolla heräämässä puna-apilan voimaan ja etenkin sen tutkimukseen. Raisan Terveyspirtti on edelläkävijä."

***

Puna-apilaa sisältävä, häpyalueen limakalvoja kosteuttava Vaicute-luonnontuotevoide on Raisan Terveyspirtin ensimmäinen tuote. Se tuli markkinoille kesällä 2021 ja on nyt saatavilla Vaicute-verkkokaupan lisäksi myös hyvin varustelluista apteekeista ja useista Life-myymälöistä.

Häpyalueen Vaicute-voide poikkeaa muista emätin- ja intiimivoiteista siten, että sitä levitetään pelkästään emätinaukolle ja häpyalueen limakalvoille  ‒ Vaicute-voidetta ei tarvitse työntää emättimeen sisään, minkä ansiosta se on erittäin riittoisaa. Voiteen kehittäjän Raisa Mäkäräisen mukaan suurin osa naisista kokee kuivuusoireita häpyalueen limakalvoilla eikä niinkään emättimen sisällä.

Kysy lisää: raisa@vaicute.fi

Lue myös: Kuivien limakalvojen hoito parantaa naisen hyvinvointia  vaihdevuosissa ja niiden jälkeen

Takaisin blogiin