Kuivien limakalvojen hoito parantaa naisen hyvinvointia vaihdevuosissa ja niiden jälkeen

Kuivien limakalvojen hoito parantaa naisen hyvinvointia vaihdevuosissa ja niiden jälkeen

Vaihdevuosissa estrogeenin eritys vähenee ja sen myötä emättimen limakalvo ohenee ja emätineritteen muodostus vähenee. Tästä seuraa emättimen limakalvon pinnan kuivuutta, emättimen elastisuuden vähentymistä ja herkistymistä ärsykkeille. Oireina on kutinaa, kirvelyä, herkkyyttä ja kipua.

Myös virtsaputkessa tapahtuu limakalvojen ohenemista. Lisäksi limakalvojen oireita voivat aiheuttaa sairaudet, solunsalpaajahoidot sekä raskaus- ja imetysaika.

Limakalvojen oireet haittaavat naisen elämänlaatua, herkistävät emätin- ja virtsatietulehduksille ja vaikuttavat seksuaalitoimintoihin; kostumiseen, kiihottumiseen, seksuaaliseen haluun ja kipujen esiintymiseen, toteaa lantionpohjaan erikoistunut fysioterapeutti, seksuaaliterapeutti ja psykofyysinen fysioterapeutti Marita Karppinen. Hedelmällisessä iässä emättimen limakalvo taas on kostea, paksu ja poimuinen.

Limakalvojen ohentuminen virtsaputkessa voi aiheuttaa ponnistusvirtsankarkailua. Virtsaputken tehtävä on johtaa kertynyt virtsa pois elimistöstä. Virtsaputkessa on sulkijalihaksia, jotka estävät virtsan vuotamisen rakosta virtsaamiskertojen välillä. Sisempää sulkijalihasta hermottavat sympaattiset hermosyyt ja ulompana virtsaputkea lantionpohjan kohdalla on tahdonalaisesti aktivoituva ulompisulkijalihas. Limakalvojen ohenemisen myötä vatsaontelon paineen suurentuessa voi virtsa karata esimerkiksi yskiessä ja voi tulla tihentynyttä virtsaamisentarvetta tai pakko-oiretta.

Emättimen ja vulvan/häpyalueen eli ulkosynnyttimien hoitoon käytetään voiteita ja öljyjä. Emättimen limakalvojen vahvistumiseen on hormonittomia ja estrogeenia sisältäviä tuotteita. Tutkimuksissa on todettu paikallisestrogeenivalmisteiden tuovan merkittävän avun 80‒90 %:lle limakalvo-oireista kärsivistä naisista.

Hoida häpyalueen kuivia limakalvoja ja harjoita lantionpohjan lihaksia

Lantionpohjan fysioterapiassa emättimen ja häpyalueen limakalvojen hyvä kunto on pohja toimintahäiriöiden hoitoon. Suosittelen häpyalueen päivittäistä hoitoa limakalvojen kuivuusoireissa. Häpyalueen limakalvoja kosteuttava Vaicute-voide on puna-apilan luonnollista estrogeeniä sisältävä kotimainen tuote limakalvojen päivittäiseen hoitoon.

Lantionpohjan lihasten harjoittelu lisää alueen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, mikä parantaa limakalvojen kuntoa. Virtsaputki ja emätin läpäisevät lantionpohjan ns. urogenitaalikolmion alueella. Kolmiossa sijaitsee lihaksia virtsaputken ja emättimen sulkijalihasten lisäksi ja näillä on vaikutusta pidätyskykyyn ja seksuaaliseen nautintoon.

Harjoitusesimerkki: Laita käsi alavatsalle häpyluun päälle, aktivoi etuosan lihakset keräämällä emättimen reunat yhteen, imuliike emättimeen ja virtsaputkeen ja kohota klitorista kohti napaa. Tunnet käden alla lihasten supistumisen. Pidä viiteen laskien ja rentouta, toista 5‒10 kertaa, 3 sarjaa viitenä päivänä viikossa kolmen kuukauden ajan.

 

 

Artikkelin kirjoittaja Marita Karppinen

Timjame Oy / Fysioterapia Marita Karppinen

 

Lähteet:

Lääkärilehti 17.1.2020, 3/2020 vsk 75, s.117-121 Paikallisestrogeenit ja rintasyöpä.

Heiskanen J., Jernfors V., Parantainen A. 2020. Lantionpohjan fysioterapia s.52-75. VK-Kustannus Oy.

Sand Olav ym. 2011. Ihminen, Fysiologia ja anatomia s.495-520. Sanoma Pro.

www.terveyskyla.fi/naistalo/seksuaaliterveys/

 

  Lue myös: Vaicute-häpyvoiteen testikäyttäjien kokemuksia

 

Back to blog