JOULUKUU 2021
"Minussa on aina ollut keksijän vikaa"
Anna-lehti julkaisi joulun alla (8.12.2021; nro 49) ison henkilöhaastattelun Vaicute-voideperheen kehittäjästä Raisa Mäkäräisestä. Juttu käy läpi Raisan lapsuutta, aikuisuutta, fysioterapeutti- ja lääkäriopintoja, perhettä ja myös uraa, jota loukkaantumiset ja vammat ovat muovanneet.
Raisa kertoo opettelevansa hyväksymään, että klenkkaava jalka ja kumara selkä ovat osa hänen arkeaan. Entisestä luopuminen on tehnyt tilaa uudelle.
Metsä on Raisalle toinen koti, kuntosali ja uskollinen kuuntelija. Kainuussa Ristelinvaaran laella seisoessaan hän tuntee olevansa yhtä vahva kuin yläpuolella kaartuva taivas.
Työterveyslääkärin vastaanottoa Raisa pitää nykyisin kolmena päivänä viikossa ja kaksi muuta päivää hän on varannut Vaicute-tuotesarjan kehittämiseen. Anna-lehti kertoo Raisan opinnoista luonnotuotejalostajaksi ja ideasta, joka johti häpyalueen limakalvoja kosteuttavan ja kotimaisen puna-apilan kasviestrogeeneja sisältävän Vaicute-voiteen kehittämiseen. Sen avulla nekin, jotka eivät voi turvautua estrogeenihoitoihin, voivat saada vaihdevuosioireisiinsa helpotusta.
Jokaisen työn ytimessä on ollut halu auttaa ihmistä, kirjoittaa Raisaa haastatellut toimittaja Terhi Harper.
"On ihanaa miettiä, millaisia voiteita ja rohtoja voi kehitellä luonnon antimista. Joskus hihitttelen itsekseni, että ehkä minussa on metsän ikiaikaisten maahisten kykyjä", Raisa sanoo.
Valokuvat Anna-lehden juttuun otti Kimmo Rauatmaa. Jutun nettiversion voit lukea täältä.
SYYSKUU 2021
"Lääketieteen ei tarvitse olla ristiriidassa luontaishoitojen kanssa"
Näin otsikoi kotiseutulehti Kainuulainen juttunsa, joka esittelee Vaicute-tuoteperheen kehittäjän, lääkäri Raisa Mäkäräisen Kuukauden kainuulaisena.
Lääketieteen ja luontaistuotteiden välinen vastakkainasettelu on häirinnyt Raisa Mäkäräistä. Ennemminkin voitaisiin kulkea rinta rinnan toisiaan tukien.
”Tieteelliseen näyttöön perustuvat asiat ovat tärkeitä niin lääkärin töissä kuin myös luonnontuotealalla, mutta lääkärit voisivat oppia jotain ikiaikaisesta kansanperinteestä. Siellä on paljon asioita, joita lääketiede ei tunne ja joita voisi hyödyntää. Tietysti myös toisin päin ei mitään pidä lytätä sen takia, että se edustaa modernia lääketiedettä”, Mäkäräinen sanoo jutussa.
Vaicute-tuoteperheen ensimmäinen tuote Kosteuttava voide häpyalueen limakalvoille tuli markkinoille kesällä. Voiteen pääraaka-aineita on kotimainen puna-apila, ja se on myytävänä Vaicute-verkkokaupan lisäksi hyvin varustelluissa apteekeissa ja joissakin Life-myymälöissä.
Mäkäräinen ottaa jutussa kantaa myös Kainuun lääkäripulan helpottamiseen. ”Miksi jokin yksityinen toimija ei hommaisi vaikkapa Vuokatista paria lomaosaketta, joihin lääkärit voisivat tuoda perheensä lomalle ja pitää samalla vastaanottoa kaupungissa. Ei olisi kovin kallis investointi. Lapin hiihtokeskuksissahan tätä on kokeiltu, ja siellä on jopa tungosta.”
Kajaanissa on uusi sairaala ja Mäkäräisen mukaan loistava gynekologian yksikkö.
Kasviestrogeeniä hormonihoidon rinnalle
SenioriTerveys-lehden (6/2021) jutussa Raisa Mäkäräinen kertoo, että hän suhtautuu kasviestrogeeniin tieteellisestä näkökulmasta, mutta uskoo samalla, että asioilla on monta puolta, eikä yhtä ja ainoaa oikeaa totuutta ole.
”Sitä ei osata vielä tässä vaiheessa täysin sanoa, mikä on faktaa kasviestrogeenien kohdalla ja miten ne vaikuttavat ihmisen kehossa. Tutkimusalue on laaja ja vaikeasti tutkittava, koska jokaisen elimistö käsittelee kasviestrogeeniä yksilöllisellä tavalla riippuen muun muassa iästä ja asuinpaikasta”, Mäkäräinen sanoo jutussa.
Kasviestrogeenia on eri kasveissa eri pitoisuuksia. Soijassa sitä on eniten ja paljon lisäksi pähkinöissä, pavuissa, viljoissa ja punaviinissä. Suomalaisista kasveista tunnetuin ja paras kasviestrogeenin lähde on puna-apila, joka on häpyalueen limakalvoja kosteuttavan Vaicute-voiteen pääraaka-aineita.
Mäkäräinen neuvoo, että vaihdevuosia lähenevän naisen kannattaa syödä monipuolisesti kasveja, marjoja, vihanneksia sekä kiinnittää erityistä kiinnittää huomiota proteiinien saatiin. Pelkillä kasviksilla kun ei elä, koska niissä on vain vähän proteiineja. Ilman proteiineja lihasmassa on vaarassa kadota samalla kuin estrogeenikin ja pylly häviää ja siirtyy mahan puolelle.
SenioriTerveyden jutun on kirjoittanut Liisa Airaksinen.
KESÄKUU 2021
Tohtori Mäkäräinen kehitti häpyalueen hoitovoiteen: "Pelkäsin, että saan hörhölääkärin maineen!"
Kolme vuotta siinä meni kattiloiden ja tehosekoittimen ääressä hääriessä ja sitten uusi voide naisen häpyalueen limakalvoille oli valmis,. kertoo Raisa Mäkäräinen Iltalehden henkilöjutussa. Sellaista kun ei markkinoilla aiemmin ollut.
Vaikuttavaksi aineeksi uuteen voiteeseen valikoitui perinteinen, kotimainen puna-apila, jossa on kasviestrogeenia. Myös muut raaka-aineet ovat luonnosta peräisin.
Lääkärikollegat ovat enimmäkseen vain kannustaneet Mäkäräistä voiteen kehitystyössä. Hörhölääkärin mainetta hän ei ole saanut, vaikka sitä alkuun pelkäsi.
Iltalehden jutun on kirjoittanut toimittaja Heljä Salonen.
Luonnonkosmeettinen Vaicute-voide valmistetaan Kainuussa: "Tämähän on unelmapaikka tehdä mitä tahansa luonnontuotetta"
Voiteen kehittäjän Raisa Mäkäräisen mukaan Kainuussa on hyvä valmistaa luonnontuotteita. Näin kirjoittaa Kainuun Sanomat. Juttu on vain tilaajien luettavissa.
VUOSI 2020
Raisa Mäkäräisen kehittämä luonnontuote ottaa askeleita kohti tuotantoa – Kainuuseen kaavaillaan luonnontuotetehdasta
Raisa Mäkäräinen on kehittänyt luonnonkosmetiikkaa jo muutaman vuoden ajan, kirjoitti Kainuun Sanomat joulukuussa 2020. Juttu on vain tilaajien luettavissa.
OMAT TIEDOTTEET
Oulun yliopisto tutki: Kotimainen puna-apila on hyvä kasviestrogeenien lähde 3.11.2021
Kainuulaiset Idea Nature Oy ja Raisan Terveyspirtti aloittavat tuotannollisen yhteistyön 15.9.2021
Kainuun korpien kätköistä syntyi uudenlainen voide naisen häpyalueen limakalvoille 17.6.2021