Kun fysioterapiaan tulee asiakas, jolla on kipuja, häneltä kysytään kehon historiasta, sillä tapaturmilla ja leikkauksilla on tärkeä rooli kipujen syyn selvittämisessä. Fysioterapeutti tutkii kehon liikkeet, liikkumisen tavat sekä arpien ja kudosten liukuvuuden myofaskiaalisen mallin mukaisesti, kertoo Marita Karppinen.
Käytännön fysioterapiatyössä näkee vanhoja ja kireitä tai kovia ja arkoja arpia, joihin ei ole juuri koskettu tapahtuneen jälkeen. Arvet voivat aiheuttaa liikehäiriöitä, ja niiden palpaatiossa voi tulla esille heijastekipuja tai autonomisen hermoston virittymisen oireita ja joskus myös tunnemuistoja tapahtuneesta. Esimerkiksi vanha sektioarpi voi olla lantionpohjan tai alaraajojen toimintahäiriöiden aiheuttaja.
Kehossa oleva tiheästi hermotettu, kolmiulotteinen faskiaverkosto sisältää pinnalliset ja syvät faskiat, viskeraaliset (sisäelimiin liittyvät) faskiat sekä neuraaliset (hermorakenteisiin liittyvät) faskiat. Iholle tulevat sensoriset eli tuntohermot läpäisevät nämä faskiakerrokset. Olennaista on faskian eri kerrosten liukumisen säilyminen toistensa suhteen ja kudosten mukautuminen kehon liikkeeseen.
Aktiiviset arvet ovat myofaskiaalisen kudoksen toimintahäiriöitä. Normaali kudosten mukautuminen on heikentynyt, ja pinnallisen ja syvän faskiakerroksen läpi tulevien hermojen hankaus, pinne ja herkistyminen voivat aiheuttaa kipuja. Lihaksen faskiassa sijaitsevat reseptorit, lihassukkulat, vaikuttavat faskian tensioon eli jännitykseen säädellen lihastonusta eli jänteyttä, ja faskian muutokset puolestaan vaikuttavat lihassukkulan toimintaan. Arpi voi saada aikaan näiden reseptoreiden ärsytystä ja estää lihaksen aktivoitumista. Myös faskiassa on erilaisia hermopäätteitä, joista osa reagoi vaikuttaen autonomisen hermoston toimintaan.
Haavat ja tapaturmista tulevat ruhjeet korjaantuvat paranemisprosessin myötä arviksi. Arpikudoksessa oleva kollageeni järjestäytyy uudelleen kuormituksen ja tension mukaisesti. Aktiivinen paranemisprosessi kestää noin vuoden ajan.
Akuuttivaiheessa on tärkeää vähentää haavaan kohdistuvaa tensiota ja hoitaa turvotusta ja tulehdusta. Tikkien poistamisen jälkeen, kun haava on kuiva, aloitetaan haava-alueen rasvaus mielellään hyvänlaatuisella öljyllä, jotta haava-alue pysyy kosteana ja joustavana. Öljyä sivellessä haava siedättyy kosketukselle.
Haavan kypsymisvaiheessa eli maturaatiovaiheessa siihen muodostuu arpi. Öljyämistä jatketaan ja arpea liu´utellaan ja venytellään lempeän rauhallisesti kaikkiin eri suuntiin. Näin arpi eli sidekudos korjaantuu kehon vaatimiin liikesuuntiin ja erifaskia kerrokset säilyttävät liukuvuuden toistensa suhteen.
Öljyn tai rasvan käyttö tukee ihon parantumista leikkauksen jälkeen ja ehkäisee arven repeytymistä ja kutinaa.
Arven käsittelyn tavoitteena on parantaa kudosten joustavuutta ja liukuvuutta, lisätä pinnallisen faskian kautta imunesteen kulkua, edistää verenkiertoa ja ravintoaineiden pääsyä vamma-alueelle, estää kiinnikkeiden syntymistä, parantaa proprioseptiikkaa ja lievittää kipua.
Arven hoidon tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Hanki laadukas hoitoöljy, aloita arven itsehoito ja pyydä tarvittaessa apua esimerkiksi asiaan perehtyneiltä fysioterapeuteilta. Muita arven hoitokeinoja ovat haava- tai silikoniteippi, kinesioteippaus, akupunktio, LPG-hoidot, imukuppikäsittely sekä dynaaminen venyttely yhdistettynä hengitysharjoituksiin.
Artikkelin kirjoittaja Marita Karppinen
Timjame Oy/ Fysioterapia Marita Karppinen (faskiamanipulaatio Stecco, psykofyysinen fysioterapia, akupunktio, seksuaaliterapia)
Lähteet:
Lahtinen-Suopanki Tiina 2018. Faskiarakenteiden osuus tuki-ja liikuntaelimistön toiminnassa ja kivuissa. Fysioterapia 5/2018:28-32.
Luomala Tuulia ja Philman Mika 2016. Faskia-terapian ja liikkeen näkökulmasta. VK-kustannut Oy.
Stecco Carla 2015. Functional Atlas of the Human Fascial System. Churchill Livingstone.
Myers Thomas W. 2009. Anatomy Trains. VK-Kustannus Oy.
► Lue myös: Vihreän kullan eliksiiriä ihollesi ja arpien hoitoon: kuusenkerkkäöljy on uusi Vaicute-tuote